World Wetlands Day in Prizren, Kosovo – Dita Botrore e Ligatinave ne Prizren, Kosove

World Wetlands Day in Prizren, Kosovo – Dita Botrore e Ligatinave ne Prizren, Kosove

A video edited by a local TV station “Besa” from Prizren

http://www.flickr.com/photos/haxhinexha/6829109401/in/photostream

World Wetlands Day in Prizren, Kosovo 2012 . The rally was held in the center of the city of Prizren in Shadervan. NGO organizer was ”Finch” for the Protection of Birds and Nature. The rally started from 12.30 on Thursday, 02.02.2012 Shadervan day. Finch invited all lovers of nature, the Ministry of Environment of Kosovo, Pristina KEPA, chairman of the Municipal Assembly MyjaRamadan with his collaborators, of the municipal departments,members of Municipal Assembly, local TV stations such as TV Prizreni, Besa and Balkan, associations, and overall population of Prizren to participate thisgesture, there came a considerable number of them so I’ll take the opportunity to greet all the participants. There were also a lot of young people from the Economy School “Ymer Prizreni” I want to thank them all. There were also students from QEMD “Finch” so I thank them all and all the teachers from this centre and the school.

 DITA BOTRORE E LIGATINAVE 2012 NE PRIZREN, KOSOVE. Manifestimi u mbajt ne qender te qytetit te Prizrenit ne Shadervan. Organizator ishte OJQ “Finch” per Mbrojtjen e Zogjve dhe Natyres. Manifestimi filloi nga ora 12.30 ne Shadervan diten e enjte 02.02.2012. U ftuan te gjithe dashamiresit e natyres, Ministria e Ambientit e Kosoves, AKMM nga Prishtina, kryetarit i kuvendit komunal Ramadan Myja me bashkpunetoret e tij, drejtorite e kuvendit komunal, kuvendaret, televizionet lokale, shoqatat, dhe mbare popullata e Prizrenit qe te marrin pjese ne kete manifes, erdhen nje numer i konsideruar i tyre dhe keshtu shfrytezoj rastin t’i pershendes te gjith te pranishmit.

DITA BOTRORE E LIGATINAVE (MOQALEVE, LAGUNAVE)

 OJQ “Finch” për mbrojtjen e zogjve dhe natyrës çdo vit feston Ditën Botërore të Ligatinave në Kosovë, kështu që këtë vit ne jemi të gatshëm për të festuar atë në qytetin e Prizrenit. Tubimi do te jete në qendër të qytetit dhe pastaj disa prej tyre do të vizitojë një ligatinne në afërsi të fshatit Vërmicë pranë kufirit me Shqipërinë, qe ne mendojmë se ky vend është një lloj i ligatinave.

 Shkurti çdo vit është muaji i Ditës Botërore të Ligatinave. Ajo shënon datën e miratimit të Konventës për ligatinat në 2 shkurtin e vitit 1971, në qytetin iranian të Ramsarit, në brigjet e detit Kaspik. Çdo vit që nga viti 1997, agjencionet qeveritare, organizatat jo-qeveritare, dhe grupet e qytetarëve në të gjitha nivelet e komunitetit, kanë përfituar nga rasti për të ndërmarrë veprime që synojnë rritjen e ndërgjegjësimit publik të vlerave te ligatinave dhe përfitimet në përgjithësi, dhe Konventën e Ramsarit në veçanti.

Kete vite Dita Botrore e Ligatinave eshte përqendruar ne:

Turizmi i ligatinave: një përvojë e madhe

Dita Botërore e Ligatinave temë kryesore për 2012 e ka zgjedhur Ligatinat dhe Turizmi dhe keshtu është e lidhur me temën për mbledhjen e ardhshme të Konferencës së Palëve, Ligatinat, Turizmi dhe Zbavitja, e cila do të zhvillohet në korrik 2012, në Bukuresht, Rumani.

Turizmi moçalor ka përfitime si në nivel lokal poashtu edhe ne ate kombëtar, për popullin dhe kafshët e egra – përfitime të tilla si ekonomi më të fortë, jetesë të qëndrueshme, njerëz të shëndetshëm dhe ekosisteme të lulëzuara.  Sigurisht është e rëndësishme për t’u marrë parasysh turizmi në të gjitha lagunat – jo vetëm ato të përcaktuara si vende Ramsar.

Vlen të përmendet se turizmi është vetëm një nga shërbimet që ligatinat ofrojne. Sigurimi i mirë-menaxhuar, praktikat e turizmit, në, dhe përreth ligatinave dhe edukimin e turistëve në vlerën e ligatinave, kontribuon për mirembajtjen e ligatinave dhe përfitimet afatgjata që ligatinat u ofrojnë njerëzve, kafshëve të egra, ekonomise, dhe biodiversitetit.

Deri më sot, Konventa Ramsar nuk ka pasur një fokus të veçantë në ligatinat e turizmit, dhe rekreacionit.

I ftojme Kombet e Bashkuara qe te bejne cmos qe Kosova te behet sa me shpejte anetare e barabart e saje, mbase e dijme shume mire se ne si organizate per mbrojtjen e zogjve dhe natyres kemi shume pengesa ne aktivitetet tona. E dijm fort mire se organizatat e medha ambientale siq jane: Bird Life, AIWA, Ramsar, etj.  bazen e kan tek Kombet e Bashkuara.

Ju falenderojme te gjithve per pjesëmarrje ne kete acar dimri dhe kerkojme nga ju qe t’u ndihmoni zogjve te egjer te natyres te cilet i vizitojne kopshtet e juaja dhe kerkojme nga gjith ju qe t’i ndihmoni ata me ushqim, nese s’keni drithra madje me grimca buke qe iu kan tepruar.

Ju faleminderit.

Some shots on Facebook for the activity

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2465480005746.2103298.1514663299&type=1
Leave a Reply